OSTEOPATINEN HOITO

Osteopatia on luonnonmukainen perinteistä lääketiedettä täydentävä terveydenhoitoala.

Osteopaatit ovat erikoistuneita tarkkaan kliiniseen tutkimiseen ja diagnosoimaan tuki- ja liikuntaelimistön biomekaanisia häiriöitä sekä manipuloimalla ja mobilisoimalla hoitamaan ja ehkäisemään niiden vaikutusta hermoston toimintaan.

Hyvällä tutkimisella kyetään hoito kohdistamaan tarkasti toimintahäiriöiseen kudokseen ja sulkemaan pois sellaisia riskitekijöitä, jotka ovat esteenä hoidolle. Ammattikuntamme nojautuu tiukasti koululääketieteeseen tosiasioihin, niinpä tutkimukset perustuvat aina funktionaalisen anatomian, röntgendiagnostiikan ja neurologian tuntemiseen. Ortopedisen osteopaatin koulutus antaa valmiudet satojen eri kliinisten testien suorittamiseen ongelman perussyytä selvittäessä.

Manipulaatiossa liikerajoittunut nivel viedään passiivisesti ääriasentoon ja siihen kohdistetaan epäsuora voimaimpulssi. Seurauksena nikama tai nivel ylittää hetkellisesti rajoittuneen fysiologisen liikelaajuuden, joka voidaan kuulla naksahduksena. Manipulaatiossa usein kuuluva napsahtava ääni syntyy nikamaniveleen muodostuvan tyhjiön äkillisestä vapautumisesta. Itse manipulaatio tapahtuu aina nivelen fysiologisten normaalien liikeratojen suuntaisesti. Näin kehon omat luonnolliset tukirakenteet lähinnä nivelsiteet ohjaavat niveltä oikeaan asentoonsa sekä suojaavat sitä manipulaation aikana.

Mobilisaatiolla tarkoitetaan liikehoitoa. Toistoilla nivelen liikelaajuutta lisätään hoitajan passiivisesti tai asiakkaan aktiivisesti omatoimisesti suorittamana. Mobilisaatiolla pyritään venyttämään pääasiallisesti nivelkapseleita ja nivelsiteitä nivelissä. Samalla pyrkimyksenä on myös lisätä nivelen aineenvaihduntaa, jolloin se saa paremmin tarvitsemansa ravinnon. Tällöin nivelet pysyvät terveinä ja hyvinvoivina.

Suomen Ortopediset osteopaatit

Lihastautiliitto

Reumaliitto

Harvinaiset

Valvira