TAVALLISIMMAT VAIVAT

Selkäkipu

Lähes jokainen meistä kärsii selkäkivuista jossain elämän vaiheessa.

Iskias on yleinen termi, jota käytetään selkäsärystä, mikä säteilee selästä pakaran kautta jalan sivuosaan. Iskiaskipu aiheutuu suorasta hermoärsytyksestä, kuten esim. välilevyn pullistumasta tai pakara-alueen hermoärsytyksestä.

Lumbago "noidannuoli" on kansanomainen termi ja tarkoittaa voimakasta selkäkipua, joka ei säteile jalkaan, vaan jäykistää yleensä selän kieroon asentoon. Selkä on  pienestä liikkeestä todella kivulias, mutta ollessa liikkumattomassa tilassa särky ei ole mahdoton. Tällaisessa vaivassa osteopaattinen manipulointi on nopea ja tehokas keino parantaa selkä.

Muita tyypillisimpiä selkäkivunaiheuttajia ovat välilevyn rappeutuminen, välilevyn pullistumat, kuluma muutokset, lihasten heikkous, lihasten epätasapaino, ryhtivirheet, jalkojen eripituisuus, skolioosi, lanne- ja ristiluun jäykkyys sekä yliliikkuvuus, eturauhanen, kasvaimet ja sisäelimet.

Niska ja hartian seudun kivut

Aikuisen ihmisen pää painaa n. 5kg jo sen takia oikean ryhdin merkitys on erittäin suuri. Ryhti painuu helpoiten kasaan esim. televisiota katsellessa, toimistotöissä ja autolla ajaessa. Mitä kauempana vartalosta pääsi on sitä suurempi rasitus kohdistuu niska-/hartia-alueelle.

Toispuoleisen niskakivun yleisin aiheuttaja on fasettikapselin ärsytystila/lukkoisuus, mistä käytetään myös yleensä noidannuoli nimitystä.

Niskasta säteilevä kipu käteen on yleensä välilevyn pullistuman aiheuttama hermon ärsytystila tai nikamien kulumisesta johtuvat luupiikit, mitkä ahtauttavat hermon juuriaukkoa ja siten ärsyttävät hermoa.

Olkapäänsäryt

Yleisin olkapäänsärky on supraspinatustendiniitti, missä käsivarren nosto on kivuliasta olkapään tasolle.

Jäätynyt olkapää (adhesiivinen kapsuliitti) olkapäässä nivelen liikelaajuus pienenee joka suunnassa. Vaiva on yleensä pitkäaikainen 3-18 kuukautta.
Tulehdustilan lakattua olka manipuloidaan uudestaan liikkuvaksi.

Kyynärpäänvaivat

Tyypillisimpiä ovat tennis- ja golfkyynärpäävaivat. Näissä vaivoissa esim. tavaroita nostettaessa kipu paikallistuu kyynärpään alueelle.

Kolmen etusormen puutumiset

Yleensä vaiva johtuu karpaalikanavan ahtaudesta ranteessa, missä hermot joutuu puristuksiin retinaculumin alla. Useasti välilevyn pullistuma niskan alueella saattaa tehdä saman tyyppistä puutumista sormiin.

Päänsärky

Päänsäryt ovat erittäin yleisiä ja niiden aiheuttajia on monia. Mm. niska-/hartialihasten heikkous, fasettilukot, ryhtivirheet, hartian/niskan/kallonpohjan lihasten kireys, niskan nikamien liikehäiriöt esim. vanhat traumat, purentalihasten kireys, lääkkeet, verenkiertohäiriöt pään alueella, pään kasvaimet ja silmistä johtuvat.

Huimaus

Huimausta aiheuttavat myös monet seikat. Esim. niska/hartiankireydestä johtuvat, verenpaine, Menierin tauti, Parkinsonin tauti, veriarvojen putoaminen, korvaperäiset sairaudet, pään kasvaimet, verenkiertohäiriöt ja hyvänlaatuinen asentoperäinen huimaus, johon saa nopean avun vastaanotollani.

Polvivaivat

Yleisimpiä polvivaivoja ovat lihasperäiset kireydet, polven virheasennot, nivelrikot, nivelkierukkaoireet, hyppääjän polvi "patellajänne", schlatterin polvi teini-ikäisellä urheilijalla ja Beckerin nestekysta polvitaipeessa.

Rintarangan pistokset

Rintarangan pistokset monesti säteilevät kylkivälihermoa pitkin etupuolelle. Moni olettaa vian olevan sydämessä, mutta jos rintarangan liikkeellä saadaan kipu kovenemaan tai vähenemään, kyse on silloin rintarangan/kylkiluun nivelkapselin paineellisesta tilasta "lukosta". Fasettilukot aiheuttavat myös noidannuolimaista rintarangan virheasentoa, mikä on kivuliasta liikuttaessa ylävartaloa.

Jalkaterän vaivat

Esim. jalkapöydän luiden virheasennot "lukot" , Mortonin syndrooma, kantapään luupiikit, hallux valgus "vaivaisenluu", plantaris fascitis ja nilkan alueen hermopinteet, jotka vievät kivun jalkaterään.